Moni bloggaaja on myös äiti tai isä. Bloggaajien lasten yksityisyyteen liittyvät kysymykset ovatkin herättäneet viime aikoina runsaasti keskustelua. Osa lukijoista on ollut jopa sitä mieltä, että tietyt bloggaajat tuntuvat olevan valmiita myymään lastensa yksityisyyden blogin menestymisen alttarille. Lasten somenäkyvyys onkin asia, jota jokaisen bloggaajan ja somen käyttäjän kannattaa tahollaan pohtia ennen kuin klikkaa lapsensa kuvia nettiin.

Pitäisikö lasten näkyä lainkaan somessa?

Osa ottaa lasten somenäkyvyyteen tiukan linjan eikä julkaise lapsistaan lainkaan sellaisia kuvia, joista nämä voisi tunnistaa. Sama tiukka linja saattaa jatkua myös kirjoitusten osalta eikä lapsista kerrota blogissa tai muilla somekanavilla mitään henkilökohtaista. Tällaisen päätöksen tehnyt vanhempi kunnioittaa lapsen yksityisyyttä sekä oikeutta päättää myöhemmin itse, miten omaa somenäkyvyyttään käsittelee ja miten paljon yleensäkään somenäkyvyyttä haluaa.

Osa vanhemmista puolestaan julkaisee lapsistaan ainoastaan sellaisia kuvia, joita ei voi pitää noloina tai lasta loukkaavina; osa jopa kysyy lapselta itseltään millaisia kuvia hänestä saa somessa julkaista. Toisessa ääripäässä ovat vanhemmat, jotka tuntuvat julkaisevan somessa myös lapsiaan koskevaa arkaluontoista sisältöä, kuten sairauskertomuksia.

Millaisia vaaroja lasten somejulkisuuteen liittyy?

Aina kannattaa muistaa, että lapsista julkaistut kuvat saattavat päätyä tulevien koulukavereiden tai työnantajien käsiin. Tällöin arkaluonteiset julkaisut voivat aiheuttaa lapselle hallaa. Jopa yllättävän pienet asiat voivat johtaa kiusaamiseen, mikä vanhemman kannattaa muistaa harkitessaan, painaako somekanavallaan julkaisunappulaa.