Kauniin kesäpäivän viettäminen omalla terassilla on parhaimpia tapoja rentoutua. Hyvin suunniteltu ja toteutettu terassi voi pelkän rentoutumisen ohella toimia tarvittaessa ruokailutilana, työtilana tai vaikka kesäisten cocktailkutsujen viettopaikkana. Terassin tuleva käyttötarkoitus määrittelee terassin toteutuksen, johon paneudumme tässä blogipostauksessa.

Materiaalivaihtoehdot

Materiaalivaihtoehtoja terassin rakentamiseen on muutamia tarjolla, mutta ylivoimaisesti suosituin, kestävin ja kustannustehokkain ratkaisu on valmistaa terassi kestopuusta. Kestopuu on painekyllästettyä mäntypuuta, joka kestää sään vaihteluita ja kovaa kulutusta sekä ennen kaikkea näyttää hyvältä. Kestopuu on varma valinta terassin rakennusmateriaaliksi. Ja kun vauhtiin on päästy, niin kestopuu on myös hyvä valinta esimerkiksi laiturin rakentamiseksi.

Painekyllästetyn puun elinkaarta on tutkittu ja tarkat laatukriteerit täyttävien kestopuumateriaalien hiilidioksidipäästöt on todettu vähäisiksi. Terassirakennusmateriaalien vertailussa, jossa mukana olivat siperianlehtikuusipuu, painekyllästetty puu sekä komposiittimateriaali, kestopuun vaikutukset ilmastoon olivat pienimmät. Kestopuu on siten ekologisesti ajattelevan ihmisen valinta.

Kestopuulla on ollut huono maine terveydelle haitallisena materiaalina, mikä perustuu vanhaan tietoon eikä tänä päivänä pidä lainkaan paikkansa. Vuosikymmeniä sitten vanhoissa puhelin- ja sähköpylväissä käytettiin kyllästeenä haitallisia materiaaleja, mutta näin ei ole lainkaan enää nykyään. Hankkiessasi materiaalit luotettavalta kauppiaalta, on kestopuu hyvä valinta ja voit huoletta rakentaa turvallisen ja tyylikkään koko perheen käyttöön tarkoitetun terassin.

Terassin rakentamisessa huomioon otettavia asioita

Aivan ensimmäisenä ennen itse terassin rakentamista, tulee tietysti varmistaa hyvä perustus terassille. Maaperän koostumus on tässä määräävä tekijä. Jos maaperä on pehmeää ja on vaarana että maaperän jäätyminen aiheuttaa routavaurioita, kannattaa perustus tehdä maahan upotettavista pilareista. Perustuksen suunnittelu ja toteutus kannattaa antaa rakennusalan ammattilaiselle tehtäväksi.

Muista että terassin tulee kestää sään vaikutukset, joten kaikki materiaalit ruuveista ja nauloista lähtien tulee valita oikein. Käytä vain ruostumattomia ruuveja ja kiinnitysmateriaaleja. Päällimmäiseksi näkymään jäävät kansilaudat tulee myös ruuvata kiinni ruostumattomasta metallista valmistetuilla ruuveilla.

Kun suunnittelet tarkkaan ennakkoon, voit säästää rahaa. Hukkaan menevät laudanpätkät voivat muodostaa pitkän pennin budjetissa ja aiheuttaa harmia, jos kesken urakan huomataan materiaalin loppuneen kesken. Älä sahaa lautoja summittaisesti, vaan suunnittele miten hyödynnät kaiken materiaalin mahdollisimman tehokkaasti. Leveän kansilaudan käyttö säästää ruuvien käyttömäärissä ja on usein myös tyylikkäämpi valinta.

Yksi tärkeimpiä asioita on varmistaa tuuletus. Terassin osalta voidaan helposti kuvitella ettei tuuletusta tarvitse huomioida, sillä onhan terassi ulkoilmassa muutoinkin. Näin ei kuitenkaan ole vaan ilman vaihtuminen ja liikkuminen terassin rakenteiden välissä tulee sallia ja jättää ilmarakoja. Terassin alla voi myös olla esimerkiksi kasvillisuutta, joka pääsee villiintymään, ellei sitä kuorita pois ennen rakentamista ja laiteta suodatinkangasta ja sepelikerrosta estämään kasvillisuuden kertyminen terassin alle.

Valaistus hämäriä iltoja varten tulee ottaa huomioon jo suunnittelussa. Sähkötyöt voi suunnitella ja toteuttaa vain sertifioitu asentaja. Pyydä sähköasentajaa tekemään suunnitelmat ja anna hänen tehdä sähkötyöt ennen kuin kiinnität kansilaudat ettet joudu purkamaan terassia myöhemmin sähkötöiden vuoksi.

Hukkamateriaalin hävittäminen

Rakentaessa syntyy aina hukkapaloja hyvästä suunnittelusta huolimatta. Älä polta painekyllästettyä puuta. Palaessaan siitä saattaa syntyä ilmaan myrkyllisiä yhdisteitä. Toimita ylijäämät jätekeräykseen. Painekyllästetylle puulle on keräyspisteissä omat keräysastiansa. Oikein käsiteltynä ja kierrätettynä kestopuu ei kuitenkaan ole haitallista, vaikka toisinaan syntyy [väärinkäsityksiä:https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/puutuoteyritys-vaitti-kestopuuta-terveysriskiksi-mutta-perui-kohta-vaitteensa-kysyimme-tukesilta-onko-kestopuu-haitallista/786907/ ].