
Bloggaaminen, tai tarkemmin bloggaaja, on digitalisoitumisen kautta noussut uusi ammatti. Vaikka ammattia sanotaan uudeksi, se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ammatista ja siihen liittyvistä käytännöistä löytyisi jo runsaasti kokemusperäistä tietoa ja vinkkejä ammatillisen suorituksen parantamiseen. Internet tarjoaa monia hyödyllisiä sivustoja, joista löytää tietoa siitä, miten olla ammattibloggaaja. Mutta miten tienata omalla blogilla ja tehdä siitä todellinen ammatti? Olemme koostaneet tähän artikkeliin monia hyödyllisiä vinkkejä siihen, miten omalla blogilla voi ansaita rahaa tai muita tienestejä – hyödynnä näitä vinkkejä, jos haluat olla täysipäiväinen bloggaaaja.
Hyödynnä sosiaalista mediaa ansaintamekanismina
Ensimmäisenä on todettava, että pelkkä blogi ei välttämättä riitä tuomaan tarpeeksi tuloja, jotta voit olla täysipäiväinen bloggaaja. Älä kuitenkaan pelästy tässä vaiheessa ja jätä täyttämättä unelmaasi bloggaajana – hyvin tuotettu sisältö, joka lukijoita kiinnostaa, on aina kaiken a ja o.
Itse blogin lisäksi tarvitset siis hieman muutakin lisämaustetta, jotta voit houkutella potentiaalisia yhteistyökumppaneita luoksesi. Yhteistyökumppanit ovat avainasemassa, kun haluat saada isojakin tuloja blogisi avulla. Luo esimerkiksi Instagram-tilistäsi luonnollinen jatke blogillesi, niin avaat runsaasti lisävaihtoehtoja omille asiakkaillesi mainostaa avullasi!
Mainospaikat blogissa
Monissa suosituissa blogialustoissa, kuten Bloggerissa, on monia valmiita ratkaisuja siihen, miten saat upotettua mainoksia blogiisi. Mainokset ovat usein bannerimuodossa olevia kuvia tai videoita, joista saa tuloja, kun blogin lukija klikkaa niitä.
Toinen mainospaikka, josta voi saada mukavaa ekstratuloa blogissa, ovat tekstiin upotetut mainoslinkit. Olivat kyseessä sitten esimerkiksi nuorten suosimat käytetyt iphonet, matkailusivustot tai muut sivustot, saatat saada hyvää tuloa näistä niin sanotuista “affilinkeistä”. Affiliate-mainonnalle on olemassa myös monia valmiita sivustoja, joihin voit rekisteröityä. Tekstilinkkimainoksia on erilaisia – tuloja voit saada pelkästä klikkauksesta, jolloin yhdestä klikkauksesta saatu tulo voi olla vain muutamia senttejä. Toinen tapa on ansaita linkin kautta tehdyistä ostoksista. Tällöin kertakorvaus perustuu usein johonkin prosenttiosuuteen oston suuruudesta tai kiinteään korvaukseen per ostos.
Mitä isoimmat suomalaiset blogin pitäjät tienaavat?
Monet blogien pitäjät pitävät suunsa visusti kiinni siitä, paljonko he tienaavat blogiensa avulla. Vuoden 2019 alussa yksi seuratuimmista bloggaajista/vloggaajista, Sita Salminen, paljasti videollaan omat vuositulonsa, jotka ylittivät maagisen sadan tuhannen euron rajan.
Ylen vuonna 2015 tekemän veroselvityksen mukaan monien isoimpien bloggaajien vuositulot eivät olleet valtavia, vaan jäivät keskinkertaiselle tasolle. Monien bloggaajien vuositulot pyörivät 20 000 euron ja 50 000 euron välimaastossa. Toisaalta monet alan ammattilaiset kertovat, että ensimmäisinä vuosina tulojen jäädessä vain muutamiin satasiin tai tuhansiin vuodessa, on tulotilanne usein eksponentiaalisesti kasvanut parin vuoden aikana ammattimaisen bloggaamisen alettua.
Myös harrastamalla voi tienata!
Muista, että blogia (tai videolla tehtävää vlogia) ei aina tarvitse tehdä pelkkä rahan sampoaminen mielessä. Monet blogeista, luultavasti suurin osa, on täysin harrastusmielessä tehtyjä ja sisältö ei tähtää kaupallisuuteen. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö harrastusmielessäkin pidetyllä blogilla voi tienata. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että harrastusmielessä pidettävällä blogilla saadut tuotot eivät välttämättä riitä kattamaan normaaleja elämiskustannuksia samalla tavalla kuin ammattimainen bloggaaminen.
Pienimuotoista tuloa omalla harrastusmielessä julkaistavalla blogilla voi siis saada helpostikin. Monet blogialustat tarjoavat valmiita mainosratkaisuja, joita voi upottaa omaan blogiin, kuten tässä artikkelissa aiemmin mainitsimme. Tämän lisäksi voi tehdä pienimuotoista sisältöyhteistyötä eri tahojen kanssa, jossa palkkio ei ole välttämättä rahaa vaan esimerkiksi ilmaisia tavaroita tai lippuja.